Tip na nedělní zákusek - TIRAMISU

Někdy prostě opravdové cestování do zemí, které nás lákají, z různých důvodů není ihned nebo vůbec možné, a tak nezbývá, než se vypravit do světa alespoň ve své kuchyni. Pokud na nedělní odpoledne chcete připravit pro rodinu či přátelé dolce punto italské gastronomie zkuste zákusek – TIRAMISU

Tento tradiční dezert, který se v Itálii těší obrovské popularitě, vás nikdy nezklame – ať už v původní verzi, obsahující kávu, nebo v nespočtu překvapivých kombinací – jak sladkých, tak pikantních! Tiramisu je prostě symbolem pravé Itálie !


Co možná nevíte:
Jedna z legend tvrdí, že tiramisu původně vzniklo v Sieně v 16. století pod rukama tamních cukrářských mistrů na počest příjezdu toskánského velkovévody Cosima III. de Medici.
Další legenda hovoří o tom, že v období renesance bylo tiramisu považováno za silné afrodiziakum a Benátčanky je připravovaly svým milým, aby jim dodali více energie.

Potřebujete: (pro 6 osob)
6 vajec
500 g mascarpone (doporučujeme kvalitní mascarpone s obsahem tuku min. 70% a více)
150 g cukru krupice
300 g dlouhých piškotů (tzv. Savoiardi)
Cca 5 šálků velmi silného espressa
Dle chuti trochu likéru (amaretto, vermouth…)
Kakao (na posypání)

Příprava není složitá - je rychlá a výsledný efekt skvělý.
Do dvou misek oddělte žloutky a bílky. Žloutky dobře vyšlehejte s cukrem (až do pěny). Přidejte krém mascarpone a dobře vyšlehejte. V druhé míse vyšlehejte sníh z bílků (s troškou cukru). Ručně vmíchejte sníh do krému ze žloutků a mascarpone.
Do kávy přidejte trošku likéru (1-2 lžíce, dle Vaší chuti).
Nachystejte si plochou mísu, do které budete dezert připravovat. Položte vrstvu krému a na to pokládejte piškoty namočené do kávy s likérem. Na piškoty opět dejte mascarpone.
Vložte do chladničky na nejméně 2 – 3 hodiny (nebo ještě lépe přes noc).
Před podáváním hustě posypte hořkým kakaem.

…pak si jen uvařte šálek dobré kávy, naservírujte skvělý dezert a vychutnávejte klid a pohodu. A jen tak v myšlenkách plánujte dalekou cestu, třeba do krásné Itálie!



novinka - italskeprazdniny.cz - 2014-02-26-003


formát - pdf

Komentáře

Vložit komentář




zpět »